Image of young woman talking photographs with her mobile phone while hiking. Caucasian female trekking on a summer day.

Vijf smartphone tips

3 minuuts, 27 tweedes Lees

Met een smartphone kun je uitstekende foto’s maken. Je kunt er nog veel meer uithalen met de onderstaande tips, die afkomstig zijn uit de boeken ‘Smartphone Fotografie’ en ‘Fotograferen en Filmen met een Smartphone‘:

1) Niet inzoomen

Inzoomen gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Een camera kan namelijk niet zoomen, want hij heeft geen zoomlens. De enige uitzondering op dit moment is de iPhone 7 Plus die twee lenzen heeft (groothoek en tele) wat het equivalent is van 2x optische zoom. Bij alle andere smartphone kun je wel zoomen, maar wordt er een truc uitgehaald: het beeld wordt simpelweg vergroot. Dit levert geen extra details op, maar gaat juist ten koste van de scherpte en dus de beeldkwaliteit. Een beetje zoomen om de compositie te versterken mag, maar doe dat met mate.

2 ) Let op de compositie

Een foto zonder duidelijk onderwerp of een saaie compositie, spreekt minder tot de verbeelding. Een sterke compositie trekt direct de aandacht en houdt deze ook vast. En daar zijn een paar simpele trucs voor: plaats het onderwerp niet kaarsrecht in het midden, zorg dat het onderwerp niet te klein in beeld is en plaats de horizon niet exact in het midden maar op eenderde van boven of onder. Veel smartphones hebben de optie om een raster toe te voegen, waarbij het beeld in derden wordt verdeeld zodat je minder snel het midden opzoekt. Verder is het leuk om zowel de voor- als achtergrond speels in beeld te brengen, zodat je dieptewerking krijgt.

3) Speel met scherptediepte

Met een grote camera zoals een spiegelreflex is het relatief eenvoudig om te spelen met scherptediepte, waarbij je een wazige achtergrond krijgt terwijl het onderwerp scherp is. Dergelijke foto’s hebben een professionele uitstraling. Met een smartphone is dat lastig door een technische oorzaak: de kleine sensor en lens. Toch is het niet onmogelijk! Er zijn twee manieren om met scherptediepte te spelen.

  • Hou de cameralens zeer dichtbij een onderwerp en zorg dat er wat van de achtergrond zichtbaar is. Veel smartphones hebben een lichtsterke lens (van bijvoorbeeld f1.8 of 2.0) en dat helpt om onscherpte te creëren. Vergeet niet om via het scherm scherp te stellen op het onderwerp anders bestaat de kans dat de camera een ander punt kiest.
  • Sommige telefoons kunnen kunstmatige scherptediepte creëren. Een smartphone met twee camera’s kan diepte meten en op basis daarvan de onscherpte produceren. Dit kan bijvoorbeeld standaard bij de Huawei P10 en iPhone 7 Plus, maar ook met de Google Pixel (door de camera omhoog te bewegen). Voor andere telefoons zijn er apps die dit kunnen doen. Het blijft een softwarematige oplossing, maar soms ziet het er toch verrassend goed uit.

4) Film en fotografeer horizontaal

Veel mensen houden hun telefoon in de ‘belstand’ vast, dus verticaal. Voor het vastleggen van beelden is dat jammer, want onze ogen zien de wereld horizontaal. Als je je smartphone horizontaal houdt past er meer van de omgeving in beeld (verticaal krijg je juist veel grond en lucht). Dat geldt helemaal als je gaat filmen, want alle apparaten waar we video op bekijken zijn breedbeeld en dan ziet zo’n verticale video er dus extreem smal uit. Portretten zijn een uitzondering; deze kun je prima verticaal maken.

5) Speel met de instellingen

Het leukste van fotografie is dat je er volledig je creativiteit in kwijt kunt. Door met de compositie en de instellingen te spelen, kun je unieke resultaten behalen waarmee je je onderscheidt van de rest. Denk bijvoorbeeld aan het experimenteren met de sluitertijd (met een korte bevries je actie, met een lange zie je beweging in de vorm van onscherpte), zeer dichtbij scherpstellen, een reeks actiefoto’s maken met een burst en het toevoegen van creatieve effecten.

Leer er meer over (vaderdag tip!):

We hebben twee boeken gemaakt over dit onderwerp. Beide bevatten praktische tips, uitleg over de basis van fotografie en heel veel voorbeeldfoto’s. Klik op de cover(s) voor meer informatie.

Infographic

Download gratis de onderstaande infographic met nog meer tips! Je mag de bovenstaande tips en de infographic ook delen met vrienden, familie en bekenden (en eventueel overnemen en  publiceren op je website of blog).

Deel dit!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *