Een objectieve kijk op Waterstof – uitdagingen en kansen voor de energietransitie

Een objectieve kijk op Waterstof – uitdagingen en kansen voor de energietransitie

 22,50

In het klimaatakkoord van juni 2019 komt maar liefst 182 keer het woord waterstof voor. Dankzij gunstige eigenschappen kan het voor vrijwel alles worden ingezet en onbeperkt worden bewaard. Waterstof wordt al decennia gebruikt in de industrie, maar kan nu mogelijk een sleutelrol spelen in de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Als buffer, als energiebron, als gas-alternatief en voor transport. Toch zijn er veel misvattingen en knelpunten. Dit boek bespreekt alles over waterstof – de mogelijkheden, knelpunten, elektrolyse en efficiëntie, kosten, praktijkvoorbeelden, mogelijkheden voor bedrijven en thuis én alternatieven.

Let op: dit boek verschijnt circa half november. Tot de beschikbaarheid is het boek met korting te koop. Voorbestellingen worden als eerste uitgeleverd. 

Auteur Jeroen Horlings
Uitgever Sycorax
Aantal pagina’s 180
ISBN 9789492404220
Wissen

Beschrijving

In het klimaatakkoord van juni 2019 komt maar liefst 182 keer het woord waterstof voor. Deze energiedrager lijkt dan ook een essentieel onderdeel te zijn van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Waterstof kan worden ingezet als buffer om zonne-energie ‘s zomers op te slaan voor gebruik in de winter, het kan als alternatieve energiebron voor de industrie gebruikt worden, in plaats van kolen, het gasnetwerk kan er onder voorwaarden mee overweg en auto’s kunnen er op rijden. Toch zijn er nog heel wat knelpunten te overwinnen.

Waterstof, ook wel H2 genoemd, is niet nieuw, maar wordt al decennia gebruikt in de industrie. Dankzij gunstige eigenschappen kan het voor vrijwel alles worden ingezet en onbeperkt worden bewaard. In een ideaal scenario zou waterstof met hoog rendement kunnen worden geproduceerd door zonnepanelen bij de evenaar, waar de zon het hele jaar optimaal schijnt. Vanaf daar kan het via pijpleidingen of schepen (op waterstof) vervoerd worden naar ons land. Ook kan het in Nederland worden geproduceerd wanneer er sprake is overcapaciteit van duurzame energie. Het zou kunnen worden opgeslagen in speciale opslagtanks, maar ook in zoutkoepels en lege gasvelden.

Maar waterstof komt niet uit de grond – zoals olie of gas – het moet geproduceerd worden. In de praktijk gebeurt dat vooral op basis van aardgas, waarbij CO2 vrij komt. Het kan ook duurzaam, via elektrolyse, maar dat kost veel energie vanwege verliezen. Er zijn veel extra windmolens nodig om in die energiebehoefte te voorzien. In theorie kan het bestaande aardgasnetwerk worden gebruikt om huishoudens van waterstofgas te voorzien, maar er zijn enkele serieuze haken en ogen. Auto’s, bussen en vrachtwagens kunnen rijden op waterstof, maar er bestaat vaak een rooskleurig beeld over snel tanken en lage kosten. Dit boek bespreekt alles over waterstof – de mogelijkheden, knelpunten, elektrolyse en efficiëntie, kosten, praktijkvoorbeelden, mogelijkheden voor bedrijven en thuis én alternatieven.

Hoofdstukken

Hoofdstukkenindeling:

 1. Inleiding
 2. Wat is waterstof?
 3. Waterstofproductie
 4. De brandstofcel
 5. Elektrolyse
 6. De waterstofauto (FCEV)
 7. Bussen, vrachtwagen, treinen, schepen en vliegtuigen
 8. Waterstoftransport en -infrastructuur
 9. Overtollige energie en waterstof als buffer
 10. Milieu en duurzaamheid
 11. Waterstof in het gasnetwerk
 12. Waterstof in het klimaatakkoord
 13. Alternatieven voor waterstof
 14. Waterstof in de praktijk

– Begrippenlijst
– Index

Extra informatie

Boektype

Paperback, Hardcover, eBook, Bundel (boek+ebook)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Een objectieve kijk op Waterstof – uitdagingen en kansen voor de energietransitie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vragen en antwoorden van de klanten

Er zijn nog geen vragen, ben de eerste om iets over dit product te vragen.