Hoe kan ik .epub boeken lezen? 7 vragen en antwoorden

2 minuuts, 32 tweedes Lees

Het .epub-formaat is een wereldwijde standaard voor digitale boeken. Het wordt standaard door veel computers en apparaten ondersteund. Maar soms zijn er uitzonderingen. Daarom bieden we op deze pagina een overzicht met vragen en antwoorden.

1. Op welke apparaten kan ik epub-boeken lezen?

In principe op vrijwel alle apparaten, al is er soms extra software voor nodig. Op een Mac, iPad en iPhone kan dit standaard met de app iBooks, die op die apparaten al voorgeïnstalleerd is. De meeste ebookreaders kunnen ook overweg met het epub-formaat al zijn er ook uitzonderingen (zie vraag 6).

Voor Windows is er zeer veel (gratis) software beschikbaar en dat geldt ook voor Android smartphones en tablets, evenals Windows Phone en tablets (als de Surface). Zie vraag 4 voor een overzicht van populaire Windows apps en vraag 5 voor Android.

2. Waarom zijn digitale boeken goedkoper dan gedrukte exemplaren?

Het drukken van een boek is vrij duur, zeker als het om kleurenpagina’s gaat. Daarom zijn digitale boeken vrijwel altijd goedkoper. Hoewel dit zeer verschilt per webwinkel en uitgever. Soms is een digitale versie slechts twee tot drie euro goedkoper. Bij Lees.nl vinden we dat digitale boeken betaalbaar moeten zijn en dat er dus een aanzienlijk verschil moet zitten tussen de digitale versie en een papieren boek. Daar selecteren we onze boeken dan ook op.

3. Kan ik een epub ook omzetten naar een PDF?

Ja dat kan. Daar bestaat (gratis) software voor, zoals Calibre. Maar het kan ook gewoon online, bijvoorbeeld via epubconverter.com. Je uploadt dan het epub-bestand en krijgt daar een PDF-versie voor terug. De kwaliteit kan overigens verschillen en is erg afhankelijk van de dienst. Het kan dus zijn dat de kwaliteit van de foto’s en illustraties en de opmaak minder goed is dan het originele epub-bestand, dus verwijt dat niet de uitgever. 😉

4. Wat is de beste epub-software voor Windows?

De handigste gratis epub-software is wat ons betreft Adobe Digital Editions. Dat is speciaal gemaakt voor het lezen van digitale boeken, in wat voor formaat dan ook. Een alternatief is FBreader. En het eerder genoemde Calibre is ook een optie, maar dit is wat omslachtiger in het gebruik.

5. Wat zijn de beste epub-apps voor Android smartphones en tablets?

De Aldiko-app is een gratis app voor Android die zeer populair is. De app kan overweg met ePub’s en PDF’s en bevat ook een handige nachtmodus voor als je in het donker leest. Een alternatief is Bluefire Reader.

6. Welke ebookreaders kunnen niet altijd overweg met het ePub-formaat?

Sommige (oudere) ebookreaders met een monochroom epaper-scherm zijn vooral gericht op tekstboeken. Deze kunnen soms niet overweg met een moderne epub-versie, genaamd ePub 3.0 en ePub Fixed Layout. Het betreft in dat geval vooral rijk opgemaakte boeken met veel foto’s of illustraties.

7. Wat als ik een epub-boek heb gekocht, maar er echt niet uitkom?

Je kunt altijd contact met ons opnemen. Misschien kunnen we het boek in een ander formaat aanleveren, zoals PDF. Sinds enige tijd worden de meeste digitale boeken op Lees.nl geleverd in beide formaten, zodat je na het downloaden zelf kunt kiezen welke je gebruikt.

Deel dit!

Vergelijkbare berichten