Lukt het downloaden van een digitaal boek (ebook) niet? Vervelend, maar meestal is er een simpele verklaring voor (en dus ook een simpele oplossing). We bespreken hier een aantal mogelijke oorzaken en handige tips.

Ik heb geen email met link ontvangen

Na de betaling (bijvoorbeeld met iDeal of MrCash) kom je automatisch weer op de website van Lees.nl terecht (niet wegklikken, wacht daar even op). Daar staat dan een download-link. Je kunt daarop klikken en het digitale boek direct downloaden. Los daarvan sturen we direct ook een email met een download-link. Als je deze niet ontvangen hebt, is de mail zo goed als zeker in je spamfolder beland. Veel emailsoftware vindt emails van onbekende afzenders verdacht als daar een link in staat (en helemaal als dat twee links zijn, zoals voor ePub en PDF). Kijk dus even in je spamfolder. Als je hem daar vindt, markeer dan de berichten van Lees.nl als zijnde geen spam.

Ik kan het gedownloade bestand niet vinden

Na aankoop verschijnt er een download-link op de webpagina. Los daarvan ontvang je ook een email-bericht dezelfde link in staat. Je hoeft slechts één keer te klikken op deze link en het bestand zal automatisch gedownload worden. Dit is niet altijd even duidelijk te zien (afhankelijk van de webbrowser die je gebruikt).

Je vindt het bestand in de Downloads-map in de Finder (Mac) of Verkenner (Windows). Of op het bureaublad, wanneer dit ingesteld is als download-locatie. Het gaat om een PDF en/of EPUB bestand.

Kun je het niet vinden, zoek dan in de Verkenner (of de Finder) naar de bestandsnaam, b.v. Fotograferen-met-een-Canon-750d.pdf

Klik niet meerdere keren op de link als het niet lijkt te lukken (zie het laatste punt op deze pagina).

Downloaden op een iPad kan niet

Je kunt geen bestanden downloaden op een iPad, zoals op een computer. Een iPad heeft geen bestandsbeheer, zodat je geen losse bestanden kunt downloaden. Downloaden op een iPad kan alleen via een speciale app, zoals de App Store en de iBooks Store. Klik dus niet op de link in de email, want dit heeft geen zin. Je moet een computer gebruiken.

(als je meer dan vijf keer op zo’n link klikt op een iPad, kun je de link niet meer gebruiken op een computer – zie het laatste punt op deze pagina).

Hoe zet je het boek op een iPad?

De gebruikelijke manier is om het ebook via een computer te downloaden via de link. Vervolgens zet je deze over naar de iPad (naar iBooks) over via iTunes, via iBooks. Of op een Mac door het bestand simpelweg te openen. Het wordt dan weergegeven in iBooks en zal vervolgens (in de meeste gevallen) automatisch gesynchroniseerd worden met de iPad.

Een andere manier is om het ePub/PDF-bestand in je persoonlijke Dropbox / Google Drive / iCloud / OneDrive map te zetten en vervolgens deze app te openen op de iPad. Klik op het bestand, wacht tot het gedownload is en kies vervolgens OPENEN MET… iBooks.

Hier staat een uitgebreid stappenplan.

 

De downloadlimiet is overschreden

Klik niet te vaak op de download-link die je ontvangt. Eén keer is immers genoeg. Maar je kunt het eventueel vaker doen als je dat wilt, echter met een limiet van vijf keer. Om te voorkomen dat de link met anderen wordt gedeeld, treedt er een downloadlimiet op na vijf keer downloaden. Neem contact met ons op als dit per ongeluk gebeurd is, dan heractiveren we de link. Maar zie ook het eerste punt op deze pagina, want waarschijnlijk staat het digitale boek al op je computer.

Deel dit!