Het Batterijboek

Smartphones, draadloze oortjes, laptops en elektrische auto’s. Ze zouden allemaal niet bestaan zonder batterijen. Met name de lithiumionbatterij heeft tot een grote doorbraak geleid en vele nieuwe producten mogelijk gemaakt – lichter en compacter dan ooit. En deze is nog lang niet uitontwikkeld. Bovendien zijn er nu verschillende nieuwe varianten die beter zijn voor het milieu, minder zeldzame grondstoffen nodig hebben en bovendien goedkoper zijn. Het boek legt in eenvoudige taal uit hoe batterijen werken en belicht ook de geopolitieke, milieutechnische en economische aspecten van batterijproductie. Verder is er een uitgebreid hoofdstuk over recycling en circulariteit.

Auteur Jeroen Horlings
Uitgever Sycorax
Aantal pagina’s 198
ISBN 9789492404770
Artikelnummer: ev-ja-nee-1 Categorieën: , , , , , ,

Beschrijving

Wat hebben smartphones, draadloze oortjes, laptops en elektrische auto’s met elkaar gemeen? Ze zouden allemaal niet bestaan zonder batterijen. Met name de lithiumionbatterij heeft tot een grote doorbraak geleid en vele nieuwe producten mogelijk gemaakt – lichter en compacter dan ooit. En deze is nog lang niet uitontwikkeld – zelfs in Nederland wordt er gewerkt aan de nieuwe ‘batterij van de toekomst’. Bovendien zijn er nu verschillende nieuwe varianten die beter zijn voor het milieu, minder zeldzame grondstoffen nodig hebben en bovendien goedkoper zijn. Dit boek beschrijft niet alleen de fascinerende geschiedenis van batterijen, van de Leidse fles tot ‘solidstate’, maar behandelt ook hun cruciale rol in de energietransitie en onze toekomstige leefomgeving. Verder belicht het de geopolitieke, milieutechnische en economische aspecten van batterijproductie. Circulariteit is daarin belangrijk voor het verduurzamen van onze toekomst. Ontdek hoe een nieuwe generatie batterijen niet alleen onze apparaten, maar ook onze gehele samenleving zal aandrijven.

Inhoudsopgave

 • Voorwoord staatssecretaris Vivianne Heijnen
 1. Inleiding
 2. Geschiedenis
 3. Geopolitiek
 4. Grondstoffen
 5. Milieu
 6. Hoe werkt een batterij?
 7. Cellen en modules
 8. Chemische samenstellingen
 9. Veiligheid en risico’s
 10. Levensduur
 11. Circulariteit en recycling
 12. Toekomst

Over het boek

Dit boek is bedoeld als basiskennis en naslagwerk voor iedereen die meer wil leren over batterijen, elektrische auto’s, circulariteit en de energietransitie. Het kan voor scholieren, studenten en docenten de basis vormen voor lessen op onder andere MBO-scholen. Het kan ook gebruikt worden in de (energie)branche en bij autoleasebedrijven. Het boek is geproduceerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstand. Het ebook is gratis beschikbaar. De papieren versie is niet gratis, want de productie, het voorraadbeheer en het versturen van de deze versie kost geld. Het papieren boek is exclusief bij Lees.nl beschikbaar.

In het boek worden komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

⚡ De veranderende rol van batterijen
⚡ Geschiedenis: alle soorten batterijen en hoe het ooit begon
⚡ Nieuwe producten, zoals de thuisbatterij
⚡ Geopolitiek
⚡ Grondstoffen
⚡ Milieu
⚡ De werking van een batterij
⚡ Verschillende chemische samenstellingen
⚡ Energieopslag
⚡ Veiligheid en risico’s
⚡ Levensduur
⚡ Circulariteit en recycling
⚡ Toekomst: van Vehicle-to-Grid tot solidstate

Bij aankoop van het papieren boek ontvangt u gratis de ebookversie (ePub). Deze kunt u direct downloaden. Let op: voor het lezen van een ebook is software nodig. Op Macs en iPhones/iPads wordt het bestand automatisch herkend, op Windows en Android niet.

Extra informatie

Boektype

Paperback, eBook, Paperback + eBook

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Het Batterijboek” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vragen en antwoorden van de klanten

Er zijn nog geen vragen, ben de eerste om iets over dit product te vragen.

Kopen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina