top view of an ebook reader with a cup of coffee wooden background (3d render)

Een eBook lezen op een iPad of ereader. Wat is beter?

2 minuuts, 17 tweedes Lees

In mijn vorige blog, waarom ik graag ebooks lees, schreef ik al dat ik een groot fan ben van digitaal lezen. Je kunt honderden boeken bij je hebben zonder te sjouwen, makkelijk een bepaald hoofdstuk of woord opzoeken en je gaat automatisch weer verder waar je gebleven bent – bladwijzers zijn overbodig. Maar er zijn verschillende manieren om digitale boeken te lezen. Wat zijn de verschillen? En wat is beter, een iPad of ereader?

De meeste digitale boeken worden op een eBookreader of tablet (zoals de iPad) gelezen. Slechts een kleiner aantal wordt doorgebladerd op een smartphone (die toch wel een erg klein scherm heeft waardoor je continu naar de volgende pagina moet) of computer. Maar het kan wel. Wat is nu het verschil tussen een tablet/iPad en een ebooklezer?

Het grote verschil is het scherm. Een ereader heeft een scherm van elektronisch papier. Deze straalt geen licht uit, al is er soms wel een lampje aanwezig voor als je in het donker wilt lezen. Zo’n scherm werkt heel goed in natuurlijk licht; hoe meer omgevingslicht des te beter alles te lezen is. De accu gaat erg lang mee, omdat alleen het verversen van de pagina stroom kost en het weergeven van pixels niets. Het scherm is doorgaans vrij scherp als het om tekst gaat. Maar… voor foto’s zijn ereaders beduidend minder geschikt. Allereerst zijn de schermen meestal zwart-wit, waardoor je dus geen kleuren kunt waarnemen en foto’s er een beetje vreemd uitzien. Verder is de scherpte voor foto’s beduidend lager dan bij een tablet/iPad. Zo’n ebooklezer is dus vooral interessant voor tekstboeken, zoals romans, thrillers en non-fictie.

Als je een digitaal boek met foto’s wilt lezen, zoals een fotografieboek, dan is een tablet veel geschikter. De resolutie van zo’n scherm is – zeker bij recente exemplaren – beduidend hoger en ze kunnen miljoenen kleuren weergeven. Ook voor tekst zijn ze prima geschikt. Maar nadelen zijn er uiteraard ook. Tablets zijn een stuk zwaarder en dat leest minder prettig. Ik vind zelf een iPad Mini om die reden prettiger dan een grote iPad. De accuduur is ook wat minder, al kom je met 10 uur een heel eind. En ze zijn minder prettig leesbaar in de zon, want het scherm reflecteert. Waar een ebookreader met epaper juist prettiger leesbaar is in de zon, ben je met een tablet afhankelijk van schaduw.

Wat is nu het ideale apparaat om boeken op te lezen? Dat bestaat (nog) niet. Idealiter zou ik graag een tablet zien die aan de ene kant een epaperscherm heeft en aan de andere kant een mooi kleurenscherm. Voor tekstboeken of lezen aan het strand gaat mijn voorkeur overduidelijk naar een ereader, maar binnen gebruik ik meestal de iPad. Hoe doe jij dat?

Veel leesplezier!

christa-witte

Deel dit!

author

Christa Witte

Studeert sociologie en houdt enorm van lezen én fotograferen

Vergelijkbare berichten