Waarom ik graag ebooks lees

1
3 minuuts, 13 tweedes Lees

Ik hou van lezen! Toen ik op de middelbare school zat, hadden klasgenoten moeite met het afwerken van hun verplichte boekenlijst, terwijl ik iedere vakantie een koffer vol boeken meezeulde. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Romans, literatuur, non-fictie en educatieve boeken, ik verslond het allemaal. Als ik op reis ging was dat altijd een dilemma. Welke boeken neem ik wel mee en welke niet? Vaak was ik halverwege de vakantie al klaar met lezen en kocht ik uit pure noodzaak de lokale boekhandel leeg, als ik tenminste een boek vond in een taal die ik machtig was – Engels, Duits of Spaans.

Zo ging dat een tijdje door, tot een jaar of vijf geleden. Toen kocht ik een ereader. En later nog een iPad. Ik ontdekte ebooks. Dat was eerst even wennen. Allereerst vanwege de verschillende formaten, zoals PDF’s, ePubs en andere. Maar ook vanwege beperkingen – DRM – waarmee het illegaal kopiëren van boeken moest worden beschermd, maar dat het voor gebruikers lastig maakte om boeken op verschillende apparaten te zetten. Gelukkig is dat nu meestal geen probleem meer (ter info: de boeken op Lees.nl bevatten geen DRM-beveiliging).

De verschillen

Natuurlijk was de manier van lezen ook anders, maar daar was ik snel aan gewend. Een ebookreader gebruikt ‘ePaper’, oftewel elektronisch papier. Het is dus geen scherm dat licht uitstraalt en dat is erg fijn voor de ogen. De tekst is scherp en leest prima, ook in de volle zon. Een bladzijde omslaan gaat wel wat anders; je moet daarvoor op een knop naast het scherm drukken (of soms op het scherm zelf).

Het grote voordeel? Er passen duizenden boeken op zo’n ereader of iPad. Dat scheelt kilo’s tijdens vakantie of het forensen in de trein. Als ik in het vliegtuig zit en een boek uit heb, kan ik direct weer beginnen in een nieuw boek. Dat was in het papieren tijdperk wel anders – dan kwam ik er altijd te laat achter dat mijn reserve boek in mijn koffer in het ruim zat.

En dat is niet alles. Bij een digitaal boek wordt altijd onthouden op welke bladzijde je gebleven bent, ook als je ondertussen een ander boek geopend hebt. Ook kun je markeringen en notities maken. En je kunt op woorden zoeken, wat vooral bij educatieve boeken erg handig is omdat je dan snel informatie vindt. Kortom, ik vind een digitaal boek erg praktisch.

Papier én digitaal

Lees ik dan helemaal geen papier meer? Jazeker. Ik vind tijdschriften nog erg prettig om in papieren vorm te lezen. En ik heb ook niets tegen papieren boeken, in tegendeel… ik vind papier misschien stiekem toch net iets fijner lezen, maar digitaal simpelweg praktischer. Het meest ideaal vind ik dan ook een combinatie van een papieren boek én een ebook – ook als naslagwerk. Als ik het papieren boek uitgelezen heb, geef ik deze vaak weg, maar ik heb dan altijd nog de digitale variant. Ik ben dus erg voor combinatie-aanbiedingen waarbij je voor een kleine meerprijs ook het digitale boek krijgt. Hier op Lees.nl is dat standaard, maar bij veel andere winkels niet en betaal je alsnog het volle pond (iets dat ik een beetje raar vind).

De omschakeling van papier naar digitaal ging bij mij zeker niet in één dag. Het was even wennen. Maar ik ben volledig overtuigd van het praktische nut van ebooks; er passen oneindig veel boeken op een ereader of iPad, je hoeft nooit meer te zoeken waar je bent gebleven en kunt heel makkelijk naar termen zoeken. Als ik beide versies heb, van papier en digitaal, lees ik thuis het papieren boek en onderweg en op vakantie de digitale versie. Beide vormen hebben dus zo hun voor- en nadelen.

Veel leesplezier!

christa-witte

P.S. Mijn volgende blog gaat over de verschillen tussen een ereader met elektronisch papier en een tablet (zoals de iPad)

Deel dit!

author

Christa Witte

Studeert sociologie en houdt enorm van lezen én fotograferen

Vergelijkbare berichten

Reacties

  1. avatar
    Alie zegt:

    Dit herken ik helemaal ,komt bij mij nog bij dat ik door versleten handen geen boek meer goed kan vast houden , ik weet wel ik kan ook aan de tafel gaan zitten ,maar zeg nou zelf op de bank of in bed is veel fijner lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *