Windows of Mac?

4 minuuts, 22 tweedes Lees

Twijfel je over Windows of Mac? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn Windows, om uiteenlopende redenen, zat en overwegen daarvoor om over te stappen op een Mac. Tegelijkertijd is er vaak veel twijfel. Want is een Mac niet erg duur? Zal ik erg moeten wennen aan het MacOS besturingssysteem? En kan ik mijn Windows-software nog wel blijven gebruiken?

Redenen voor een Mac

PrintHet MacOS besturingssysteem is vaak één van de belangrijkste redenen om Windows te verlaten. Nieuwe versies zijn gratis en Apple vergeet daarbij de oudere Macs niet (Macs uit 2009 en 2010 kunnen binnenkort nog upgraden naar de nieuwe MacOS Sierra versie). Het besturingssysteem is bovendien vrij makkelijk in gebruik, al zul je vast wel even moeten wennen. Een andere reden is vaak de zorgvuldig op elkaar afgestemde hard- en software en de strenge eisen die Apple stelt aan componenten. Denk bijvoorbeeld aan een lange accuduur, stevige behuizing, vlotte prestaties en een goed scherm. Dat heeft overigens wel een keerzijde: mede door de hoge eisen van Apple en de kwalitatief goede componenten die men gebruikt, zijn Macs doorgaans niet goedkoop. Maar daar krijg je doorgaans wel veel voor terug. De instapmodellen van de Mac zijn overigens doorgaans goed te betalen, maar pas op… het upgraden van het geheugen, de processor en de opslag doet de prijs snel oplopen.

Wat verschillen van een Mac ten opzichte van een pc:

 • De sluimerstand werkt razendsnel (aan- en uitzetten niet meer nodig).
 • Van origine wordt een éénknopsmuis gebruikt, maar de rechtermuisklik bestaat wel.
 • De Alt-toets heet Option en de Apple/Windows-toets heet Command.
 • Om te kopiëren en plakken wordt de Command-toets gebruikt (in plaats van ctrl).
 • Via de programmasymbolen onder in het scherm (het Dock ) kun je snel de meest gebruikte programma’s opstarten.
 • Programma’s blijven actief als je een document afsluit.

De overstap

Een pc-gebruiker die voor het eerst een Mac bedient, zal in eerste instantie snel z’n weg vinden. Het starten van programma’s is – mede dankzij de iconen onder in het scherm, het Dock – een logische handeling. De besturing van de programma’s is vrijwel identiek, ware het niet dat de menubalk altijd helemaal bovenin staat (en niet in hetzelfde venster – zoals bij Windows). Windows-gebruikers die voor het eerst een Mac bedienen, verbazen zich er vaak over hoe eenvoudig en intuïtief het systeem werkt. De verschillen duiken pas op wanneer er bijvoorbeeld een programma geïnstalleerd wordt of wanneer je het toetsenbord en de muis intensiever gaat gebruiken.

Meer weten over de overstap van Windows naar Mac? Koop dan het boek ‘Van pc naar Mac‘. Hoe krijg je bijvoorbeeld eenvoudig accenten op letters, wat is het equivalent van Control-Alt-Delete en hoe vind je je bestanden terug in de Finder? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord. Het bespreekt goede alternatieven voor Windows-software, games en randapparatuur en legt uit hoe je oude vertrouwde Windows-programmas op je Mac kunt blijven gebruiken. Anders dan in alle andere Mac-boeken wordt de Mac in dit boek met Windows-ogen bekeken. Van pc naar Mac is dan ook de ideale gids voor iedereen die zich snel wil thuisvoelen op de Mac!

Gedrukt boek

De gedrukte editie van het boek ‘Van pc naar Mac’ bevat 208 kleurenpagina’s van uitstekende drukkwaliteit, vol met illustraties, screenshots en foto’s. Het professioneel opgemaakte boek bevat 11 hoofdstukken, plus een inhoudsopgave, register en voorwoord.

Meer informatie
eBook
De digitale editie van het boek is eveneens volledig in kleur. Het ePub-bestand is te lezen op vrijwel ieder apparaat, waaronder tablets (zoals de iPad), smartphones, eBook-readers en computers.

Meer informatie

Over het boek

windows-of-mac-560x1024Dit is de vijfde, geheel herziene editie van het boek ‘Van pc naar Mac’, waarvan in totaal meer dan 15.000 exemplaren verkocht zijn. De eerste editie verscheen in 2009 bij Uitgeverij Pearson. Anders dan andere Mac OS X boeken, bekijkt ‘Van pc naar Mac’ de Mac vanuit Windows-perspectief.

Chronologisch worden alle onderdelen van het OS X besturingssysteem (en de bijbehorende hardware en software) besproken en vergeleken met de situatie onder Windows is. Hierdoor kan de nieuwe Mac-bezitter naadloos overstappen, zonder valkuilen. Ook de migratie van (Windows) bestanden komt aan bod, evenals het gebruiken van Windows software op een Mac.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Alle verschillen tussen de pc en de Mac op een rij
 • Basishandelingen in Mac OS X en bijbehorende software
 • Aansluitingen, toetsenbord, muis, overige randapparatuur en accessoires
 • Makkelijk back-ups maken
 • Windows-software blijven gebruiken op de Mac
 • Alternatieven voor populaire Windows-software
 • Migratie van bestanden en instellingen van je pc (zoals e-mail, favoriete websites en documenten)
 • Veelvoorkomende problemen zelf makkelijk oplossen

Gedrukte versie: € 24,95 incl. BTW en gratis verzendkosten, digitale editie: € 14,95 incl. BTW en direct te downloaden. Op deze links vind je ook een gratis inkijkversie zodat je vooraf een goede indruk krijgt van het boek.

Meer informatie – Gedrukt boek Meer informatie – eBook

Deel dit!

Vergelijkbare berichten